16 Nisan 2009 Perşembe

Cehirlik Lâlesi’ne marka değeri kazandırılabilir

Yozgat’ın, Cehirlik Lâlesi’ne marka değeri kazandırıp, bunu hem ticarî bir ürüne hem de Yozgat’ı temsil eden estetik bir sembole dönüştürebileceği halde, bu konuda hiçbir çalışma yapmadığı belirtiliyor.

İstanbul bugünlerde asırlardır beraber yaşadığı lâlelerle dolu günler yaşıyor. Şehrin pek çok yerini rengârenk lâleler süslerken, 4. Uluslar arası Lâle Festivali de devam ediyor. 12-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen festival kapsamında, pek çok kültürel faaliyet düzenleniyor.

4. Uluslar arası Lâle Festivali İstanbul’da coşku dolu ve zengin içerikli faaliyetlerle devam ederken, Yozgat’ta yetişen “Cehirlik Lâlesi”nin adeta boynu bükük bir halde ilgisizliğe terk edilmiş olması, Yozgat için büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

Yozgat’ın, Cehirlik Lâlesi’ne marka değeri kazandırıp, bunu hem ticarî bir ürüne hem de Yozgat’ı temsil eden estetik bir sembole dönüştürebileceği halde, bu konuda hiçbir çalışma yapmadığı belirtiliyor.

Yozgat Valiliği’nin ve Yozgat Belediyesi’nin, Lâle Festivali’nden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçip, “Cehirlik Lâlesi”ni Anadolu’nun estetik bir kültür unsuru olarak festivale dâhil edebileceği halde, buna yönelik bir çalışma yapmaması eleştiriliyor.

Bu yılki fırsatın kaçırıldığına işaret edilirken, gelecek yılki Lâle Festivali için şimdiden hazırlık yapılabileceği ifade ediliyor.

Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi neler yapabilir?

- Bozok Üniversitesi, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü ve Yozgat Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir heyetin, Cehirlik Lâlesi hakkında bilimsel bir araştırma yapmasını sağlayabilir.


- Bu araştırma ışığında, Cehirlik Lâlesi’nin yüksek kalitede fotoğraflarını çektirip, usta grafikerlere grafik çizimlerini yaptırabilir.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimi ile resmî irtibata geçip, Yozgat Cehirlik Lâlesi’nin, festival kapsamında değerlendirilebilmesi için görüşmelerde bulunma talebini iletebilir. Bu konuda hazırlanan dosya ile birlikte görüşmeler yapılabilir. Festival etkinlikleri kapsamında Valilik ve Belediye olarak kültürel etkinlikler düzenleme, stand açma talebini iletebilir.

- Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi, İstanbul Uluslararası Lâle Festivali’ne yönelik bu teşebbüslerini sürdürürken, Yozgat’ta da Cehirlik Lâlesi konulu kompozisyon, şiir, resim ve fotoğraf yarışmaları düzenleyebilir. Yarışmaların ödül törenini ise Sürmeli Festivali’nde gerçekleştirebilir.

- Cehirlik Lâlesi’nin desenlerini taşıyan t-shirt, başörtüsü, şapka vs. hazırlatabilir.

- Cehirlik Lâlesi için özel bir web sitesi kurabilir. Resmî heyet tarafından hazırlanan dokümanların bu sitede kaliteli görsellerle birlikte yayınlanmasını sağlayabilir.

Hiç yorum yok: